Hem turistik hem de tarihi açıdan önemli bir ilçe olan Kuşadası bilinenin aksine İzmir’e değil Aydın’a bağlıdır. Bu yazıda Kuşadası gezi rehberi gibi size her güzelliğini anlatmayı vadediyorum.
Kuşadası, Türkiye’nin ilk turizm merkezlerinden biri, 1960 yıllarında başlayan turizm hareketliliğinden beri işlekliği ile en çok uğranan kruvaziyer limanlardan birine sahip.
Kuşadası, tarihi boyunca bir çok ulusun egemenliğine girerek deniz ticaretinde büyük rol aldı, hatta korsanlar tarafından liman olarak bile kullanıldığı biliniyor.
Osmanlı egemenliğinde ilçe merkezine yapılan mimarilerin hala büyük ihtişamıyla duruyor olması da ayrıca sevindirici.
Dilek Yarımadası, Milli Parkı ve mavi bayraklı güzel mi güzel plajları ile işte size gezilecek yerlerin listesi;
Kuşadası’nda Yapılacaklar ve Gezilecek Yerler
Öncelikle denize girilecek yerleri sıralayarak başlayıp daha sonra alışveriş yapılacak yerlere geçeceğim. Hepsini sırayla okumayı unutmayın.
Kadınlar Plajı
Kadınlar plajı ayrıca Kadınlar Denizi olarak da bilinir ve ilçe merkezindeki en işlek ve en meşhur plajdır. Ulaşımı çok kolay olan plajın içerinde çok sayıda yiyecek içecek alabileceğiniz işletme de mevcut. Zamanında merkeze uzaklığı nedeniyle kadınlar tarafından tercih edilmesi ile bu ismi alan plaj sakin ve dalgasız bir denize sahip.
Güvercinada
Kuşadasına ismini veren adada, kıyı çok temiz ve güzel ayrıca belediyenin uygun fiyatlı işletmesi de var. Adada Barbaros Hayrettin Paşa’nın yaptırdığı İç Kale ve İlyas Ağa’nin yaptırdığı 3 metrelik surlar bulunuyor.
Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Milli Parkı
İlçe merkezinden 27 km uzakta olan Milli Park, kelimenin tam anlamıyla Türkiye’nin saklı cennetlerinden biri. Araba ile giriş için ücret ödeme zorunluluğu var. Orman içinde ve plaja yakın yerlerde yaban domuzuna rastlarsanız sakın şaşırmayın ve korkmayın çünkü evcil hayvan gibi insan içinde yaşamaya alışkınlar. Bir yanda yemyeşil orman diğer yanda masmavi deniz! Daha ne isteyebilirsiniz ki?
Kuşadası merkezden kalkan tekne turları ile Milli Park’ın koylarında yüzme şansı yakalayabilirsiniz. Birbirinden farklı 6 koyu bulunan Milli Park’ın plaj, tuvalet, duş, kafe gibi olanakları mevcut.
Zeus Tapınağı
Buz gibi suyu olan tapınakta rivayete göre tanrıçalar yüzermiş ve bu su onların güzelliklerine güzellik katarmış. Dilek Yarımadası’nın Güzelçamlı girişinde bulunan mağara gizli kalmış bir güzellik aslında. Ana caddeden biraz daha içeride bulunuyor ve yürüyerek gitmeniz gerekiyor. Derinliği 2 ila 10 metra arasında değişebiliyor ve soğuk suya girmek gerçekten cesaret istiyor.
Kuşadası Limanı (Ege Ports)
Türkiye’nin en işlek kruvaziyer limanı olan Kuşadası Limanında Skala Nuava AVM bulunmakta ve bir çok ünlü markanın satışı yapılmaktadır. Hem yerli hem yabancı turistin ilgisini çeken alışveriş merkezinde giyim, kuyumcu, deri dükkanları ve yeme içme işletmeleri yer alıyor. Her yıl 600’den fazla gemi bu limana uğruyor.
Kuşadası Marina
Kuşadası’nın en işlek ve en popüler olan mekanlarından olan marina 450 deniz, 150 kara yat kapasitesine sahip. Bir çok mağaza ve restoran ile yerli yabancı turistlerin tercihi haline gelmiş durumda.
Barlar Sokağı
Yine hem yerli hem yabancı turistlerin tercihi olan gece hayatı oldukça hareketli Kuşadası barlar sokağında. Genellikle Irish Pub’ların yer alması İrlandalı turistlerin fazlalığını göze çarpıyor. Ayrıca canlı müzik yapan barlar ve ayrıca türkü barlar da mevcut barlar sokağında.
Kurşunlu Manastırı
Bizans yapısı olan Kurşunlu Manastırının yaklaşık 11. Yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Etrafı duvarlarla çevrili olan manastırın ortasında bir klişe bulunuyor. Zamanında dinsizlerden korunmak amacıyla yapıldığı öngörülüyor. Manastır içerisinde yemekhane, revir, savunma odaları, mutfak gibi bir çok bölüm mevcut.
Pygela
Eskiden Kuştur Plajı olarak bilinmesine rağmen antik geçmişinden dolayı aslında Pygela Plajı olarak adlandırılıyor. Pygela sağlık kenti olarak biliniyor çünkü Argos Kralı Agamemnon, 10 yıl süren Truva savaşı sırasında, yorgun düşen askerlerini dinlendirmek ve savaş gemilerini onarmak için Kuşadası’ndaki Pygela’yı kurmuş.
Kuşadası’na Nasıl Gidilir?
Aydın’a bağlı bir ilçe olan Kuşadası, Aydın’a 71 km, İzmir‘e 90 km, Selçuk’a 21 km, Bodrum ve Çeşme’ye ise 157 km uzaklıkta. İzmir Adnan Menderes havalimanı 65 km mesafede.
İlçeye Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerarası otobüs seferleri var. Aydın merkezden minibüs ve belediye otobüsü ile ulaşım da elbette mevcut. Kuşadası gezi rehberi yazımızdan memnun kaldıysanız lütfen diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.