Blog

Fibromiyalji Hastalığı Nedir?  Tedavisi Nasıldır?
Sağlıklı Yaşam

Fibromiyalji Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Fibromiyalji hastalığı nedir? Fibromiyalji hastalığı benim de müzdarip olduğum ve hayat kalitemi fazlasıyla düşüren rahatsızlığım. Fakat size daha açıklayıcı bir yazı yazmak istedim. Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve duygudurum sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, fibromiyaljinin beynin ağrı sinyallerini işleme şeklini etkileyerek ağrı hislerini güçlendirdiğine inanıyor.

Semptomlar bazen fiziksel bir travma, ameliyat, enfeksiyon veya önemli psikolojik stresten sonra başlar. Kadınların fibromiyalji hastası olma olasılığı erkeklerden daha fazladır. Fibromiyaljisi olan birçok kişide ayrıca gerilim tipi baş ağrıları, eklem bozuklukları, irritabl bağırsak sendromu, anksiyete ve depresyon vardır.

Maalesef fibromiyaljinin tedavisi olmasa da, çeşitli ilaçlar semptomların kontrolüne yardımcı olabilir. Egzersiz, antidepresanlar ve stresi azaltma önlemleri de yardımcı olabilir.

Fibromiyalji Semptomları Nelerdir

Yaygın ağrı
Fibromiyalji ile ilişkili ağrı genellikle en az üç ay süren sürekli bir donuk ağrı olarak tanımlanır. Yaygın kabul edilmesi için ağrının, vücudunuzun her iki yanında ve belinizin üstünde ve altında olması gerekir.

Yorgunluk
Fibromiyaljili kişiler, uzun süre uyuduklarını bildirmelerine rağmen, genellikle yorgun olarak uyanırlar. Uyku genellikle ağrı nedeniyle bozulur ve fibromiyaljili birçok hastada huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozuklukları vardır.

Bilişsel zorluklar
Genellikle “fibro sis” olarak adlandırılan bir semptom, (benim de en çok yaşadığım) odaklanma, dikkat etme ve zihinsel görevlere konsantre olma becerisini bozar.

Neden Fibromiyalji Hastası Oluruz

Doktorlar fibromiyaljiye neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar, ancak büyük olasılıkla neden olabilecek bazı şeylerin şunlar olduğunu düşünüyorlar:

Genetik yatkınlık
Fibromiyalji hastalığı ailelerde görülme eğiliminde olduğundan, sizi bozukluğa daha yatkın hale getirebilecek bazı genetik mutasyonlar olabilir.

Enfeksiyonlar
Bazı hastalıkların fibromiyaljiyi tetiklediği veya şiddetlendirdiği görülmektedir.

Fiziksel veya duygusal travma
Fibromiyalji bazen araba kazası gibi fiziksel bir travma ile tetiklenebilir. Psikolojik stres de durumu tetikleyebilir.

Cinsiyet
Fibromiyalji hastalığı, kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor.

Diğer bozukluklar
Osteoartrit, romatoid artrit veya lupusunuz varsa, fibromiyalji olma olasılığınız daha yüksek olabilir.

Fibromiyaljiye bağlı ağrı ve uyku eksikliği, evde veya işte çalışmanızı etkileyebilir. Sıklıkla yanlış anlaşılan bir durumla başa çıkmanın hayal kırıklığı da depresyona ve sağlıkla ilgili kaygıya neden olabilir.

Ben fibromiyalji ile glutensiz beslenmeye çalışarak ve doktor tavsiyesi ile antidepresan kullanarak başa çıkmaya çalışıyorum. Glutensiz beslenme özellikle beyin sisini (fibro fog) engelliyor. Bir de düzenli egzersiz ile üstesinden geleceğimi düşünüyorum.

Umarım yeterince bilgilendirici bir yazı olmutur! Sağlıkla kalın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.